Новости и факты

Довоювалися: росіяни хочуть знати час завершення «СВО»

У російському суспільстві росте кількість тих, хто хоче закінчення розв’язаної путіним війни проти України.

Про це свідчать соціологічні дослідження, проведені аналітичним центром «Інститут конфліктології та аналізу росії», повідомив його директор, доктор соціологічних наук Олександр Шульга під час круглого столу «Рашизм. Зрозуміти, щоб подолати», що відбувся сьогодні, 16 травня 2023 р., у Military Media Center. Про це інформує «Вечірній Київ» із посиланням на пресслужбу центру.

Дослідження проводили шляхом телефонного опитування у різних регіонах рф.

Кількість громадян рф, які вважають, що «СВО» має завершитися не пізніше ніж через пів року, нині становить 41%, це на 10% більше, ніж у грудні-2022.

Дуже показові «втрати» серед тих, хто хотів безстрокову війну, до «досягнення всіх цілей СВО». Якщо у грудні минулого року таких було 48% (майже половина опитаних!) то у квітні 2023 року — їх залишилося 13%.

Також у росії значно поменшало тих, хто досі вважав українців і росіян одним народом, констатував Олександр Шульга. Так, у грудні минулого року 62% опитаних мешканців рф вважали українців і росіян єдиним народом, у квітні ж 2023 року цю тезу підтримують майже наполовину менше респондентів — 39%.

«Факту агресії щодо України у свідомості росіян не існує, тому що, на думку росіян, немає суверенної держави, на яку вони напали, адже громадяни рф вважають, що під час т.зв. СВО їхні військові або рятують українців, або воюють з нацистами, яких треба знищити чи асимілювати», — пояснює Олександр Шульга.

У цілому росіяни намагаються представити себе непричетними до війни в Україні. Війна для росіян, за словами Олександра Шульги, «наче природна катастрофа, наче ковід, форс-мажор, на який вони не можуть вплинути». Вони переймаються не жахами, які несе війна, її несправедливістю та антилюдською сутністю, а лише тим, буде конкретний респондент мобілізований до війська чи ні.

«СВО» відходить для них на другий план. Якщо торік 50% опитаних хвилювалися через неназвану війну, то зараз перемагає «холодильник». 34% опитаних назвали низький рівень зарплат і пенсій першочерговою проблемою; у грудні 2022 року про це заявляли 25%».

Результати соціологічних досліджень, проведених Інститутом конфліктології та аналізу росії, свідчать, що попри все рашисти навіть зараз морально готові до виправдання нової збройної агресії.

«На питання „на яких умовах росіяни готові підтримати ‚СВО‘ проти Казахстану, Польщі, Грузії чи Балтії“ абсолютна більшість опитаних каже, що підтримають за будь-яких підстав: чи ці країни „нападуть на росію“, чи притіснятимуть російськомовних. Тобто респонденти використовують всі ті самі аргументи, які лунали в рф перед вторгненням в Україну. І лише 15% відповіли: за жодних умов», — зазначив Олександр Шульга.

Exit mobile version