Новости и факты

Ворог продовжує мінувати Запорізьку АЕС, – розвідка

Окупанти продовжують мінування Запорізької атомної електростанції та об’єктів на її території. За інформацією розвідки, нині на станцію звозять міни та інші вибухові пристрої, інформує 24 канал.

Днями раніше голова української розвідки заявив, що загроза катастрофи на ЗАЕС «тихенько спадає», проте росія не припиняє готуватися до можливих провокацій. Пояснювати причини зменшення підготовки до теракту Кирило Буданов не став.

Яка ситуація на Запорізькій АЕС зараз

У розвідці наголосили, що росіяни продовжують мінувати ЗАЕС, доставляючи на об’єкт міни та вибухові речовини. Крім того, в технічних приміщеннях та у машинних залах встановлені мінно-вибухові загородження, які складаються з керованих дистанційно та некерованих протипіхотних мін спрямованого типу.

За інформацією ГУР МО, здебільшого використовуються міни спрямованого типу радянських зразків:

Що відомо про ці міни

МОН – це протипіхотні міни радянського зразка. Їх можуть встановлювати як у керованому вигляді, так і у некерованому. Маса вибухівки у мінах відрізняється у залежності від комплектації. Найменша МОН-50 має 700 грамів гексогену, а найбільша МОН-200 – 12 кілограмів тротилу. МОН-50 також заборонена Оттавською конвенцією.

Разом з тим, експерти МАГАТЕ отримали доступ до низки об’єктів на Запорізькій АЕС, зокрема до басейнів-охолоджувачів. Проте там не побачили «жодних ознак вибухових речовин або мін». Гендиректор Гроссі також заявив, що до дахів енергоблоків представників МАГАТЕ не пускають.

Exit mobile version