Турція відповість на зрив росією зернової угоди, – джерело

Через позицію росії зернова угода більше не діє. Це сталося попри запевнення Туреччини, що цього не станеться. Однак світ зацікавлений у продовженні цього договору й буде шукати шляхи для того, щоб його втілити.

Про це 24 каналу розповів речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук. На його думку, світова спільнота має достатньо важелів впливу, щоб продовжити експорт української агропродукції.

Хто може вплинути на позицію кремля

Країна-терорист рф не вперше виходить із зернової угоди. Наприкінці жовтня окупанти вже намагалися вийти з угоди нібито у відповідь на удари по Севастополю. Але вже за кілька днів повернулася до неї після дипломатичної роботи Реджепа Ердогана.

Тоді експерти активно обговорювали, чи зможуть Україна, Туреччина та ООН продовжити виконувати угоду в односторонньому порядку. Тепер, на думку Братчука, цей досвід можна використати, посиливши його гарантіями країн, які купують українське зерно.

Наприклад, в межах угоди українська агропромислова продукція йшла через Босфор у порти Китаю. Показово, що Пекін вже відреагував на демарш росії, закликавши продовжити зернову угоду та вирішити проблемні питання шляхом діалогу.

Якою може бути відповідь Туреччини

Прикметно, що напередодні російського демаршу президент Туреччини запевняв, що путін продовжить угоду про перевезення українського зерна. А після того, як росія вийшла з угоди, висловив впевненість, що диктатор до неї повернеться.

«путін відкрито підставив Ердогана своїм виходом із зернової угоди, показавши його нікчемним політиком. Я думаю, що відповідь буде, тим більше, що у турецького президента аргументи на це знайдуться», – зазначив речник.

Ситуація суттєво відрізняється від реалій минулого року, адже у росії немає вирішального права голосу в цих угодах. Братчук припускає, що у відповідь на вихід росії з угоди, Україна, Туреччина та ООН будуть працювати над вивезенням зерна без країни-агресорки.

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах