Європейська країна планує вигнати росіян зі своєї території: названо причину

Влада Латвії вже у вересні може попросити близько шести тисяч громадян російської федерації залишити країну. За офіційною версією, це пов’язано з тим, що вони нібито відмовляються набувати статусу постійного жителя Євросоюзу.

Про це заявив голова латвійської парламентської комісії з громадянства, міграції та згуртування товариства Інгмар Лідакі, повідомляє «РБК-Україна» з посиланням на LSM.lv.

Він розповів, що тисячі росіян навесні та влітку готувалися до іспиту з латиської мови для набуття статусу постійного жителя Євросоюзу. Але є ті, хто на іспит навіть не записувався.

«Десь 5-6 тисяч, за моїми прогнозами. Це люди, які не виявили жодного бажання — ні складати іспит, ні отримати тимчасову посвідку на проживання. Тобто ті, які мовчать. Якщо дивитися на закон, який він зараз є, то Управління у справах громадянства та міграції просто повинно буде надсилати вимогу залишити державу протягом трьох місяців», — зазначив Лідакі.

Заступник державного секретаря Міністерства внутрішніх справ Латвії Вілніс Вітоліньш підтвердив, що такі листи вже готуються.

«Час для виїзду — три місяці. Якщо людина продовжує перебувати в Латвії незаконно, то може прийти момент, коли державні структури про це дізнаються і нагадають про те, що потрібно їхати. Кримінальну відповідальність не передбачено, але передбачено адміністративну, так що людину можуть оштрафувати», — уточнив чиновник.

У той же час, за словами Лідакі, закон передбачає, що якщо громадяни рф відмовляться виїжджати з країни, їх будуть зобов’язані видворити. Але цю норму можуть змінити.

Обмеження на в’їзд до Латвії для росіян

Нагадаємо, ще 24 червня Латвія заявила, що припиняє видачу росіянам гуманітарних чи будь-яких інших віз. При цьому вона посилює охорону кордону із росією.

Таке рішення ухвалили через нестабільну військову ситуацію в росії, коли там розпочалася спроба державного перевороту засновника приватної військової компанії «Вагнера» Євгена Пригожина.

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах