Україну обстрілюють ракетами, якими Київ заплатив росії за газ (фото, відео)

Терористична росія обстрілює Україну крилатими ракетами Х-55, які офіційний Київ передав Москві у 1999 році в обмін на погашення заборгованості за спожитий російський газ. Про це повідомляє «Фокус» із посиланням на «Схеми» (Радіо Свобода).

У руки до журналістів потрапили угода між Кабміном та урядом рф, укладена в 199 році і список номерів переданих росії ракет. Медійники співставили їх з номерами ракет Х-55, якими зс рф обстрілювали територію України під час повномасштабного вторгнення, і виявили, що частина з них співпадає. Частину з цих ракет збила ППО, а частина влучила у житлові будинки.

Угода про передавання ракет була укладена у Ялті між Кабінетом міністрів України на чолі з Валерієм Пустовойтенком та урядом рф за керівництва володимира путіна. Згідно з нею, Київ у якості погашення боргу за спожитий російський газ передав Москві 8 важких бомбардувальників Ту-160 і 3 Ту-95МС, а також 575 крилатих ракет Х-55. Сума боргу перед рф тоді склала 275 мільйонів гривень.

Три ракети зі списку українська ППО збила у січні, травні та квітні 2023 року в Києві та на Київщині, ще одна влучила в будинок у столиці наприкінці 2022 року, внаслідок чого загинула жінка. Одна ракета поцілила будинок на Київщині, в результаті чого постраждала дитина.

Ще кілька ракет журналісти «Схем» ідентифікували за допомогою світлин із номерами на уламках, які отримали від джерел у правоохоронних органах.

Загалом журналістам вдалося виявити номери понад десяти ракет, які раніше передали росії, а 23 роки потому зс рф запустила їх по території України.

Частина з цих збитих ракет нині зберігається у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз.

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах