Яким буде викид радіації у разі аварії на ЗАЕС: прогноз американських ядерників

У разі бомбардування або прямого теракту на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції значного радіаційного викиду не буде. Реактори не працюють вже понад 10 місяців, тому вони не здатні виробляти достатньо тепла.

Про це повідомляє видання «Новини.LIVE» із посиланням на Американське ядерне товариство.

Теракт на ЗАЕС не зашкодить цивільним

Експерти зазначили, що навіть найгірший сценарій розвитку подій не здатен зашкодити людям. Фахівці моделюють різні ситуації на Запорізькій АЕС, зокрема навмисний підрив реакторів та обстріл контейнерів для зберігання відпрацьованого ядерного палива. Вони вважають, що такі варіанти не можуть передбачити масштабний радіаційний викид.

В Американському ядерному товаристві зазначили, що шість реакторів ЗАЕС не працюють вже понад десять місяців.

До того ж електростанція спроєктована у такий спосіб, щоб протистояти техногенним та природним загрозам.

«Товсті, армовані сталлю бетонні захисні споруди захищають активні зони реактора і призначені для утримання радіоактивних матеріалів ізольованими від навколишнього середовища», — йдеться у повідомленні.

У товаристві додали, що руйнування захисної стіни реактора є малоймовірним, але якщо воно і станеться, викид радіації обмежиться зоною, що безпосередньо прилягає до ЗАЕС. Порівняння можливого вибуху на електростанції з Чорнобилем чи Фукусімою є неточним.

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах