Суд над путіним: Гаазький трибунал може видати новий ордер на арешт диктатора

Міжнародний кримінальний суд (МКС), який ще в березні 2023 року видав ордер на арешт президента рф володимира путіна, може зробити це знову. Все через воєнні злочини бойовиків ПВК «Вагнер», за якою стояв і стоїть кремль і особисто російський диктатор.

Про це з посиланням на голову МКС Пьотра Гофманського повідомляє «Інформатор». Однак Гофманський уточнює, що все залежить від дій прокурора Міжнародного суду.

«Він (прокурор МКС — ред.) може зробити запит на ордер на арешт в досудових суддів МКС, які вирішать, чи є підстави для видачі майбутніх ордерів на арешт. Але, безумовно, прокурор чітко заявив, що він активно займається новими розслідуваннями в Україні… Ми очікуємо, що буде більше дій з цього приводу», — заявив голова Суду.

Серед причин, які могли б призвести до подібних розслідувань та видачі нового ордеру на арешт путіна — воєнні злочини «вагнерівців». Правовий статус цього угруповання в рф досі не зрозумілий: згідно з російським законодавством, приватні військові компанії заборонені, а бойовики офіційно повинні вважатися найманцями, що також переслідується за законом. Однак президент рф прямо заявляв, що кремль спонсував дану ПВК та дозволяв її лідеру Євгену Пригожину заробляти величезні суми на держконтрактах.

Також є відомості про те, що путін особисто підписував укази про помилування ув’язнених, яких набирали з колоній до складу ПВК «Вагнер». Окрім того, він неодноразово вручав «вагнерівцям» державні нагороди.

«Слова путіна (про те, що кремль повністю фінансував пригожинських найманців — ред.) потенційно мають дуже серйозні наслідки з точки зору притягнення росії до відповідальності за дії «Вагнера» та притягнення особисто путіна до відповідальності», — вважає професор права в Університетському коледжі Лондона Філіп Сендс.

Гаазький трибунал для путіна: буде чи ні

Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт володимира путіна 17 березня поточного року. Офіційна причина — депортація українських дітей з тимчасово окупованих територій до росії.

Відтепер усі країни, які визнають юрисдикцію МКС, повинні заарештувати російського диктатора у випаду можливості — приміром, якщо він прибуде на територію такої держави. Нещодавно це навіть призвело до дипломатичного курйозу: влада Південно-Африканської республіки (ПАР) попросила путіна не прилітати на саміт, адже в такому випадку довелось би взяти його під арешт.

До речі, Україна, так само як і рф, не визнає юрисдикцію МКС вищою за національне правосуддя.

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах