Мосійчук звернувся до СБУ через пропозицію Муждабаєва стріляти після перемоги Зеленського. Відомство скаргу перевіряє

Народний депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук звернувся до СБУ через висловлювання заступника директора телеканалу ATR Айдера Муждабаєва в соцмережі після першого туру президентських виборів, коли він закликав стріляти в спину тим, хто проголосував не за чинного президента Петра Порошенка.

Про це він написав у своєму Facebook.

«За моїм депутатським зверненням, щодо Айдера Муждабаєва за дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади СБУ розслідується кримінальне провадження… Вважав і вважаю, що такі заклики неприпустимі і той хто їх виголошує має бути покараний», — написав він.

Депутат оприлюднив скріншот відповіді СБУ на своє депутатське звернення. У ньому йдеться, що «обставини, викладені у вашому депутатському зверненні, розслідуються Головним слідчим управлінням СБУ у кримінальному провадженні №22018000000000274 за ознаками злочинів, передбачених ч.1 ст.14 та ч.1 ст.109 Кримінального кодексу».

https://www.facebook.com/igor.mosijcuk/posts/2212395682170520

Водночас спікер СБУ Олена Гітлянська в коментарі ТСН.ua роз’яснила, що Служба безпеки не відкривала провадження стосовно журналіста. Йдеться поки про те, що відомство перевіряє інформацію, викладену у зверненні депутатом. «Якби проти якогось журналіста відкривають провадження, мене про це інформують. Поки таких повідомлень не надходило», — додала Гітлянська. По завершенню перевірки, за її словами, буде ухвалено рішення, чи відкривати відповідне провадження. 

Нагадаємо,

Муждабаєв у соцмережі запропонував стріляти після перемоги Зеленського, а потім свій пост видалив
йдеться про публікацію Муждабаєва від 31 березня, оприлюднену після оголошення езкит-полів першого туру президентських виборів. У цих екзит-полах за регіональним розподілом Зеленський отримав 42% підтримки на Півдні України, Схід — 30,7%, Центр — 28,6%. «Ось карта тих, з ким ми живемо в одній країні. Це — звичайні зрадники. Ті, хто здадуть країну на раз-два. Додайте сюди виборців Юлі [Тимошенко], [Юрія] Бойка, [Олександра] Вілкула та інших ставлеників Росії. Жодних шансів перемогти їх у другому турі у нас немає. Це абсолютно нереально. Зрада переможе з імовірністю 100%. Я щойно розмовляв у себе вдома з бойовим комбатом. Мабуть, доведеться стріляти. Коли тобі стріляють в спину, іншого виходу немає», — написав Муждабаєв.

Після того, як в коментарях під дописом користувачі Мережі нагадали журналісту, що такі висловлювання підпадають під окремі статті Кримінально-процесуального кодексу і тягнуть на десятки років, публікація зі сторінки Муждабаєва зникла. Він пояснив це атакою «кремлеботів».

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах