Рада повернула військовим доплати по 30 000 гривень, але в бюджеті на це немає грошей

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правового регулювання питань, пов’язаних із здійсненням заходів правового режиму воєнного стану», врахувавши поправку про відновлення виплат доплат військовослужбовцям та співробітникам низки інших органів влади.

Як повідомляє «БізнесЦензор» із посиланням на нардепа Олексія Гончаренка («Європейська солідарність»), за прийняття відповідного законопроєкту №8312 у другому читанні проголосували 277 народних депутатів.

«Рада повернула 30 тисяч доплат військовим! (№8312) За проголосували 277 народних депутатів. Доплати діятимуть до кінця періоду воєнного стану. Важливо! Доплати повернули не лише військовим, а й працівникам ДСНС та поліцейським», – написав Гончаренко.

Своєю чергою народний депутат від фракції «Голос», перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк підтвердив, що відповідна поправка №48 набрала у залі необхідні 254 голоси, хоча і не була підтримана профільним комітетом. Водночас кошти у держбюджеті для повернення таких доплат наразі не передбачені.

«Щодо новини про «повернення виплат 30К для військових» Справді пройшла 254 голосами пройшла правка #48… Але тут треба звернути увагу на саму правку. Якщо коротко вона повертає надбавку захисникам шляхом економії на скорочені зарплат для держслужбовців та менеджменту держпідприємств (до 10 мінімальних зарплат)», – пояснив депутат.

«І тут головне, щоб повернення надбавок спрацювало, скоріш за все потрібно змінювати бюджет – обмеження на зарплати до 10 мінзарплат це дуже мала економія. Навіть на 2% від запланованих видатків не вистачить. Нагадаю, що ми в день на виплати військовим витрачали 2,7 млрд грн. Тому я б поки не так однозначно стверджував, що повернули», – зауважив Железняк у Telegram.

Згідно із матеріалами до законопроєкту, відповідною поправкою на період дії воєнного стану військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, поліцейським щомісячно виплачується додаткова винагорода в розмірі 30 000 гривень не залежно від покладених на таких осіб завдань чи районів проходження служби.

Для таких осіб, які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах їх ведення (здійснення), розмір цієї додаткової винагороди збільшується до 100 000 гривень в розрахунку на місяць пропорційно часу участі у таких діях та заходах.

Водночас це не стосується курсантів (слухачів) вищих військових навчальних закладів та курсантів і слухачів закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання. Джерело: https://biz.censor.net/n3411229

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах