Ердоган: путін згоден продовжити зернову угоду

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що глава кремля володимир путін згоден на продовження зернової угоди про експорт продовольства з України Чорним морем. Таким чином угода може бути продовжена після 17 липня, інформує OBOZREVATEL.

«Ердоган заявив у п’ятницю (14 липня. – ред.), що він згоден з президентом росії володимиром путіним щодо продовження угоди», – йдеться у повідомленні Reuters. Таким чином, Ердоган дав зрозуміти, що російський диктатор згоден на продовження угоди, незважаючи на попередні заяви влади рф.

Ердоган заявив, що ймовірне продовження угоди є заслугою Туреччини та ООН. Втім, про умови, на яких угода може залишитися чинною, він не назвав.

Раніше росія офіційно заявляла, що збирається розірвати зернову угоду про експорт продовольства з України Чорним морем. Наприклад, у МЗС рф вказували, що «не вважають за можливе» продовження угоди.

МЗС рф при цьому стверджувало, що зернова угода перетворилася на «чисто комерційне вивезення українського продовольства в «ситі країни», а ситуація з експортом продовольства та добрив з Росії «продовжила деградувати». Відомство заявило, що жодна з вимог кремля не була виконана».

Москва, зокрема, вимагала повернути пов’язаному з кремлем Россельхозбанку підключення до системи SWIFT та зняти санкції на запчастини для сільгосптехніки. Також рф добивалася поновлення роботи аміакопроводу «Тольятті – Одеса».

Формально зернова угода діє до 17 липня включно. Проте фактично росія вже заблокувала її реалізацію. Російські інспекції просто не допускають суду в Україну та блокують проведення перевірок.

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах