В Офісі президента пояснили, чому Україна не отримала запрошення в НАТО

Україна не отримала запрошення в НАТО на саміті через брак консенсусу серед усіх держав-членів Альянсу. Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» сказав заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, інформує видання «Гордон».

«Відсутність консенсусу серед усіх держав-членів. Це дуже простий принцип, на якому працює НАТО. На жаль, певні країни з тих чи інших причин були не готові дати конкретні часові рамки», – сказав Жовква.

Водночас він наголосив, що не чув від представників США про те, що корупція стала причиною неподання тих чи інших тимчасових меж для вступу.

«У фінальному комюніке Вільнюського саміту сказано, що Україна отримає запрошення, коли буде згода держав-членів (це, власне, консенсус, про який я говорив), і коли будуть виконані відповідні умови. І під цими умовами розуміються передусім умови безпеки», – додав заступник глави ОП.

Він уточнив, що йдеться насамперед про закінчення війни проти рф.

«Не буде зараз НАТО чи її держави-члени вступати у війну проти російського агресора. Так, вони нам допомагають військовим обладнанням, амуніцією, фінансовою допомогою, санкціями. І це буде тривати. Кожен із лідерів, який виступав на раді Україна – НАТО про це говорив і підтверджував. Так само як і кожен лідер говорив, що місце України в НАТО. Але так, на сьогодні не достатньо консенсусу щодо того, щоб визначити тимчасові рамки. Нічого страшного у цьому немає. Будуть наступні саміти. Наступний саміт уже наступного року відбудеться у Вашингтоні. Це буде ювілейний саміт. Тому будемо готуватися до цього саміту», – сказав Жовква.

Читайте нас у Telegram, у FACEBOOK, на YOUTUBE, INSTA, Twitter та у GOOGLE новинах